Margaret Atwood: Alias ​Grace

Alias ​Grace

MARGARET ATWOOD: Alias Grace

A könyv tartalmáról: A Kanadába emigrált Grace Markot gyilkosságért ítélték el 1840-ben. Állítólagos szeretőjével együtt kegyetlenül végeztek Grace munkaadójával és annak házvezetőnőjével. Védője Grace elmeállapotára hivatkozva eléri, hogy ne kötél általi halálra, csupán életfogytiglanra ítéljék. Sokan vannak meggyőződve arról, hogy gonosz és őrült teremtés, de ugyanennyien az ellenkezőjéről is: ártatlan teremtés, aki a körülmények áldozata lett. Egy fiatal és feltörekvő orvos elhatározza, hogy kideríti az igazságot, ezért hetente leül beszélgetni a lánnyal, aki egyre inkább megnyílik neki, ám azt állítja, a gyilkosságból semmire sem emlékszik…

Margaret Atwood valós történelmi eseményen alapuló regénye felkerült a Man Booker-díj shortlistjére. (Forrás: moly.hu)

A könyv elérhető könyvtárunkban: a 2009-es kiadás és a 2017-es kiadás

A könyvből készült film: 1843-ban kettős gyilkosság vádjával ítélnek el egy lovászfiút, James McDermott-ot és egy szolgálólányt, Grace Marks-ot. Az akkoriban is nagy vihart keltő ügyben sokáig nem jutottak dűlőre, miszerint Grace aktív tettestárs, felbujtó vagy csak ártatlan szemlélője volt-e a bűnténynek. A karaktert Atwood már 1970-ben beágyazta verseibe, majd 74-ben egy tévéfilm forgatókönyvét is Grace-nek szentelte. Mégis az 1996-os Alias Grace című könyve az, amely legalaposabban mutatja be, mi is történt a hírhedt gyilkosságok idején – ezt adaptálta most Sarah Polley a tévé számára.

Az eredeti regényhez hűen van egy extra fikciós karakter, egy pszichológus (Edward Holcroft), akit a gyilkosságok után 15 évvel kér fel egy társaság, hogy vizsgálja ki az azóta börtönben ülő Grace-t. A beszélgetések lényege az lenne, hogy az orvos eldöntse, bűnös-e a nő, esetleg van-e mentális betegsége, amely okot adhat a felmentésére. Arra azonban, hogy miért is hiszik ennyire vehemensen, hogy Grace ártatlan, a sorozat nem tér ki. Az enyhe Clarice ügynök – Hannibal Lecter beütésű felállásban párhuzamos idősíkban jelennek meg a történések.

Érdekes történetvezetés, a megbízhatatlan narráció okos és éppen ezért gonosz felhasználása, korhű látványvilág és szubjektív kameramozgás. Sarah Gadon félelmetesen jól hozza a kétszínű, megbízhatatlan, sokszor mégis esendő szolgálólányt, akiről az ember egyszerűen nem tudja eldönteni, mikor mond igazat és mikor nem. (Forrás: filmtekercs.hu)

A film előzetese: https://youtu.be/A-fofQ9VpPQ
A film adatlapja és elérhetősége:
https://www.netflix.com/hu/title/80119411

2021.05.27. csütörtök