Tedd könnyebbé a beszoktatást! - Könyvek az ovikezdéshez

Itt a tavasz, és vele az oviválasztás időszaka. Sok szülő már elkezdett gondolkodni azon, hogy hová írassa majd be gyermekét, milyen intézménybe járjon szeptembertől. Fontos az ovi és az óvónő kiválasztása is, de közben persze az is eszünkbe jut, hogy hogyan készíthetnénk fel gyermekünket és önmagukat is erre a nagy változásra. 

Az oviba indulás minden kisgyerek és család életében izgalmas időszak. Sokszor talán a szülőknek még nagyobb kihívás is, mint a kicsiknek, hiszen a saját félelmeink és aggodalmaink kötnek le minket és a lelkiismeretünk is erősen dolgozik, hogy másokra bízzuk az addig állandóan mellettünk létező apróságot.  

Az oviról szóló könyveket már most elkezdhetjük velük olvasgatni, hiszen meséken keresztül sok mindent meg lehet érteni, vagy később, ha már konkrét helyzetekkel találkoznak az oviban, fel lehet dolgozni. Ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat a könyveket, amikkel készülhetünk az ovira.

Julia Donaldson: A majom mamája (Pagony, 2018)


"– Elvesztettem a mamámat! Így szólt a pillangó: – Szegény majom! Ne sírjál, segítek én a bajon.” A bohókás pillangó lelkesen keresi, ki lehet a kicsi mamája – az elefánttól a denevérig. Mulatságos rímekkel bukdácsolunk át a dzsungelen, vissza majom mama karjaiba.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Farkas Nóra: Összeköt a szeretet - Beszoktatós könyv (Manó Könyvek, 2018)


Hol volt Kobak, mielőtt megszületett volna? Mi az a láthatatlan madzag, ami akkor is összeköti az anyukájával, amikor éppen nincsenek együtt? Miért kell Kobaknak az óvodában maradnia, és mikor találkoznak újra? És mi vár rá ezen az ismeretlen helyen?

Ezt a kedves könyvet lapozgatva mindent átbeszélhetünk. A történet végén játékos feladatok és kitöltendő oldalak segítik a kicsiket abban, hogy megbarátkozzanak a gondolattal, mostantól ők is ovisok.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Patrice Karst: A láthatatlan fonál (Kulcslyuk Kiadó, 2015)


Azokat, ​akik szeretik egymást, összeköti egy láthatatlan fonal. Akkor is, ha éppen távol vannak egymástól. Sőt, még akkor is, ha az egyikük már nem is él. Aki szeret valakit, soha nem lesz egyedül. 
A szeretteinktől való elszakadás és távollét mindannyiunknak nagyon nehéz élmény, de a gyerekek számára különösen ijesztő és fájdalmas.

Van, hogy semmi különös nem történik, a gyermek mégis nagyon szorong a hozzá közelállók elvesztésétől. Néha annyira, hogy még az elalvástól is fél. Ezt a félelmet enyhíti Patrice Karst szívmelengető meséje. Beavat a láthatatlan és elszakíthatatlanul erős fonal titkába, amit csak azok ismerhetnek, akik szeretik egymást. Megnyugtat, vigasztalást és biztonságérzetet ad, segít átvészelni a nehéz korszakokat is.

„Ha hiszel a láthatatlan fonal létezésében – van; megjelenik és rángatni is tudod. Próbáld ki! Csodálkozni fogsz…” 
Vekerdy Tamás 

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Susanne Gernhauser: Óvodai nagy böngésző (Scolar, 2018)


Nincs is izgalmasabb, mint az első nap az óvodában – ha a kicsik minden kérdésükre választ kapnak, mielőtt elindulnak. Mi történik reggel az érkezésnél, milyen játékokkal lehet játszani, mi van az udvaron, és hol fognak aludni ebéd után. Az Óvodai nagy böngészőből mindent megtudhatnak, így igazi kaland lesz minden napjuk!

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Guido Wandrey: Vidám nyüzsgés az óvodában (Könyvmolyképző, 2009)


Mi történk az oviban? A képek részletei mindent elárulnak. Nézegesd, keresgélj, fedezd fel és mesélj! 
Az óvodában sok élmény vár rád!
Az öt kis barátot, Emmát, Bálintot, Petrát, Zsófit és Ádámot minden oldalon megtalálod. Csak jól nyisd ki a szemed, rajta!

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Doris Rübel: Óvodás lettem! (Scolar, 2016)


Szakkönyvsorozat kisgyerekeknek 2 éves kortól. 
Képeskönyvünk titkos ablakait kihajtva rengeteg meglepetésben lesz részük a mindenre kíváncsi apróságoknak.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Monika Ehrenreich: Óvodába járok (Tessloff és Babilon, 2017)


Az ovisok izgalmas mindennapjai tárulnak a kis olvasó elé ebben a kötetben. Szülők és gyermekeik együtt kísérhetik figyelemmel, hogy zajlik egy nap az óvodában. Bekukkanthatunk a kicsik foglalkozásaiba, és megismerhetjük a nagyobbak napirendjét is. Kiderül, a könyvbeli óvodában hogyan zajlik az uzsonnázás, mikor mosnak kezet és fogat a gyerekek. Ezt – az ovis korosztálynak készült rajzokkal gazdagon illusztrált – kötetet nemcsak az óvodai felkészítés idején, hanem a napi rutinok újbóli megbeszéléséhez érdemes újra és újra elővennünk!

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi (Naphegy Kiadó, 2015)

Kicsi Mimi nagy változások elé néz. Nyuszimama úgy véli, kinőtték a régi üregüket, el kell költözniük, ráadásul itt az ideje, hogy Mimi óvodába járjon. Mimi egyáltalán nem örül. Mi lesz katicababával? 
Hát az ágyikójával? És miért kell óvodába mennie, amikor legszívesebben otthon maradna a mamával? 
Tamás Zsuzsa, ezúttal két kedves mesével fordul a kisebbekhez, akik talán éppen hasonlóan nagy változások előtt állnak.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Bartos Erika: Bogyó és Babóca az óvodában (Pagony, 2018)


Két újabb Bogyó és Babóca mese, ahol a történet az óvoda körül forog.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Bartos Erika: Anna és Peti - Irány az óvoda! (Alexandra, 2006)


„Irigylem Annát és Petit, hiszen mindig ilyen könyvecskékből szerettem volna olvasni kisgyermekeimnek. Mert a nagy mesék korszakát – mondhatnám, egyéves kortól – az efféle meséknek kell megelőzniük. A kisgyerekek mindennapjairól kellene mesélnünk, igen, lehetőleg olyan kedvesen, ahogy Bartos Erika szívhez szóló – mert szívből fakadó – rajzai és szövegei.”
Dr. Vekerdy Tamás pszichológus

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok (Móra Könyvkiadó, 2016)


„Amikor Dani először ment óvodába, nagyon örült annak, hogy már óvodába mehet, csak még annak nem tudott eléggé örülni, hogy ott is kell maradni.” Mert így van ez, hogy az ember örül is meg nem is. Akkor is így van, ha az ember történetesen még kicsi. Hiszen nagyszerű dolog az – rang és tisztesség! –, hogy valaki már óvodás! Viszont mégiscsak: nincs ott Anyu, csak az óvó néni, idegen a hely, idegenek a gyerekek, és nem lehet hazaszaladni. Hát így kezdődik. Janikovszky Éva vidám, okos, nagy gyermekismeretre valló könyvét – amely számos külföldi kiadást is megért – Réber László derűs, színes illusztrációi egészítik ki.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Liane Schneider: Bori óvodába megy (Manó Könyvek, 2010)

Bori a legszebb ruháját veszi fel ma, ugyanis születésnapja van. Hároméves lett, s most már ő is óvodás lehet. De vajon hogyan telik a kislány első napja az oviban? Mi lesz a jele? Kikkel fog játszani? Erről szól a Bori-könyv.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Liane Schneider: Bori az óvodában (Manó Könyvek, 2018)


Bori minden nap örömmel megy az óvodába. Ott mindig történik valami: 
Bori felfedezőt játszik és megtalálja a hercegnő kincsét, segédkezik az óvodai konyhán, és nézi, hogyan nőnek a napraforgók. 
– Izgalmas kihajtható oldalakkal és Bori-névtáblákkal 

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Christian Tielmann: Berci óvodába megy (Manó Könyvek, 2017)


Hurrá! Berci végre óvodába megy, ahol rengeteg izgalmas kaland vár rá. Rajzol egy óriási lovagvárat, paradicsomszószos tésztát eszik, végül ebéd után még a sok fáradalmat is kipihenheti. Egy baj van csak: Mama túl hamar jön érte. Berci izgalmas kalandjai minden óvodáskorú gyerkőc kedvét meghozza.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy (Óvodás lettem!) (Pagony, 2014)


Ákos nemrég kezdte az óvodát. De hiába aranyos az óvó néni, hiába hívják játszani a gyerekek, csak nem akar bemenni egyedül a csoportba. Amikor anyukája otthagyja, azért sem játszik senkivel! 
És persze az elalvás sem megy könnyen. 
De játékkal, kedvességgel minden nagy probléma megoldható, és végül Ákos örül, hogy ő is óvodás, és együtt lehet a többiekkel! Hiszen együtt játszani a legjobb. 
Vadadi Adrienn író és óvónő. Történetei a legkisebb óvodásoknak szólnak, és páratlan kedvességgel mesélnek a kicsik mindennapjairól. Minden ovis polcán ott a helye!

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>> e

Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? (Ovis mesék-sorozat) (Pagony, 2016)


Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátokról és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Aino Havukainen-Sami Toivonen: Tatu és Patu az  óvodában (Cerkabella Kiadó, 2010)


Tatu és Patu nyertek a sorsjátékon: egy teljes napon át kényeztetik majd őket a Hidra Fürdőben. Csakhogy a testvérpár tévedésből nem a Hidrába, hanem a Vidrába megy, azaz a fürdő helyett egy óvodába! A fiúk iszappakolást vesznek a homokozóban, és edzést tartanak a mászókákon. Az óvodában eltöltött nap a reggeli zabkásával, az anorákkal, a délutáni alvással és a kézműves foglalkozással végül nagyon is szórakoztatóvá válik számukra. 

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Czernák Eszter: Sárkányovi (Pozsonyi Pagony Kft, 2019)


Vajon milyen lesz az első nap az oviban? Tényleg lesz ott sok-sok játék, lesznek új barátok? Zoé, a háromfejű sárkánygyerek, mint minden kisovis, aggódva érkezik a Szivárvány Óvodába: biztosan ismeretlen csoporttársak, szokatlan ízek, rengeteg pakolás és unalmas délutáni alvások várnak rá! Aztán megismerkedik a csoporttársaival, és a Sárkányoviba bizony nem embergyerekek járnak, hanem jetik, manók, tündérek és trollok! Vajon a kis sárkány és új barátai együtt rájönnek, hogy oviba járni igazából a legjobb móka?

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Finy Petra: Az ovi-ügy (Pozsonyi Pagony Kft, 2009)


"Szia, Emma vagyok, és a tesó-ügy után megint el szeretnék Neked mesélni valamit. Erről az ovi-dologról lenne szó. Mert azért ez sem annyira sima ügy, mint azt gondolná az ember." Finy Petra – a testvérszületés után – most azt mutatja be frappánsan, viccesen és mély gyerekismerettel, hogy mi minden jó az oviban, mi okozhat problémát, és mi az, ami után majd bátran vágyakozhat a kistesó.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Finy Petra: Óvodások kézikönyve (Manó Kiadó , 2020)


Az ovikezdés nehéz dolog. Gyereknek és szülőnek egyaránt. Talán néha a szülőknek kicsit nehezebb is, hiszen ez az első elengedési lecke az életünkben. Jól jön ilyenkor egy jó barát. Netán egy könyvbarát.
Az óvodások kézikönyve ilyesféle barátként működik. Nem oszt tanácsokat, nem okoskodik, szerényen a háttérbe húzódik, mégis biztos támaszként van mellettünk, és a legnehezebb pillanatokban mindig lehet rá számítani. Pont, mint egy plüsskedvencre. A szöveg és a sok színes, szívmelengető rajz részletesen mutatja be a gyerekeknek, milyen is ez a nagy kaland, amit óvodának hívunk. A beiratkozástól kezdve az első ottalvásig, és az új hely megszokásáig. Teszi mindezt szeretettel és humorral, azzal két eszközzel, ami az élet lélekpróbáló helyzeteiben mindig a segítségünkre van.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Susanne Gernhäuser: Legelső nagy szókincstáram - Az óvodában (Scolar Kiadó, 2020)

Az oviban mindennap történik valami izgalmas. A gyerekek együtt játszanak és kézműveskednek, közösen készítik a reggelit, gondozzák a zöldségeket a kiskertben, tornáznak a tornateremben, kirándulnak az erdőben. Megünneplik a születésnapokat, a farsangot, az ősz beköszöntét.
A nagy, kihajtható ablakoknak és a színes illusztrációknak köszönhetően a kicsik játszva tanulnak meg rengeteg új szót és kifejezést.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Izmindi Katalin: Nagy óvodáskönyvem (Roland Toys, 2019)


Fanni most lett 3 éves. Szeptembertől óvodába készül és ez miatt nagyon izgul. A könyv végigvezet a beiratkozástól az első napokon át a rutimus óvodába menetig.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Vadadi Adrienn: Dorci a legkisebb óvodás (Pagony Kft, 2020)


Dorci a legkisebb az óvodában. Mindenki szeret vele játszani, mert kedves és vidám, csak éppen azt nem szeretik, ha Dorci is szóhoz akar jutni! De őt sem kell félteni: bebizonyítja, hogy a legkisebbre is figyelni kell. Persze ha az ember ilyen kicsi, akkor más ügyes-bajos dolga is akad: például nem szívesen végzi a dolgát az óvodai vécébe, ahogy a nagyok. Máskor meg az anyukája hiányzik rettenetesen, hiába jár már jó ideje az óvodába. Vadadi Adrienn legkisebbeknek szóló ovis történetei észrevétlenül járnak körül egy-egy problémát az ovisok mindennapjain keresztül. Most a magabiztosság és a bátorság áll a középpontban, hiszen Dorcinak ki kell vívnia a csoportban a helyét, és el kell engednie az anyukáját. A könyv végén az író szülőknek szóló utószava olvasható.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Sandra Grimm: Tanulj szavakat, mesélj történeteket - Bölcsis és ovis szótár (Scolar, 2020)


Bölcsibe, oviba járni jó! Csupa ismerős jelenet elevenedik meg a bölcsis és ovis szótár lapjain. A könyv fejleszti a kicsik készségeit: az új fogalmak megismerése bővíti szókincsüket, a rövid mondatok segítik a beszédértést, a képek inspirálják a történetek önálló továbbmesélését.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Dany Aubert: Oviba megyek! (Manó könyvek, 2020)


Az ovi közel van, de Kismackó egyáltalán nem örül, hogy közeledik az óvodába járás ideje. "Nem akarok oviba menni!" jelenti ki határozottan. Anna, a kishúga viszont nagyon szeretne végre bepakolni egy uzsonnástáskát, labdázni a barátaival, és hallgatni az óvó nénik meséit. "Milyen jó neki!" sóhajtja újra és újra. Kismackó édesanyja szelíden segíti eloszlatni az aggodalmakat, és sokat mesél arról, hogy milyen lesz az ovi. Mire véget ér a nyár, Kismackó biztos benne, hogy az óvoda jó hely, pont ilyen nagyfiúknak való, mint ő. Ez az új Kismackó-történet segít a gyerekeknek, hogy leküzdjék a félelmeiket az újtól és az ismeretlentől. A sorozat többi része is a gyerekkor meghatározó pillanatairól szól: Akkor is szeretnél? Elég nagy vagyok már?

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Regina Schwarz: Anna az oviban (Scolar Kiadó, 2019)

Anna óvodába jár! Reggel az apukájával érkezik. Játszik, énekel, eszik, délután kicsit lepihen. Utána irány az udvar: mennyi játék várja itt!
Kedves, verses történet az óvodai életről.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Vig Balázs: Todó kitálal az oviról : nem csak óvodásoknak (Móra, 2016)


Ki állítaná, hogy az óvodában könnyű az élet? Todó, a nagy igazságérzetű ovis saját bőrén tapasztalja meg a Méhecske csoport (fiúknak Zümi) örömteli és kevésbé vidám hétköznapjait. Akár verekedésről, szégyenlősségről, büntetésről, bekakilásról, vagy mócsingos menzaebédről van szó, Todó kiapadhatatlan mesélőkedvvel avat be minket vélt vagy valós sérelmeibe, és kitálal ovisoknak, szüleiknek, sőt az óvó néniknek egyaránt.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Tomor Anita: Az ovinak vége, irány az iskola! (Pyrus Kiadó, 2015)


El tudod képzelni, milyen sok kérdés lehet egy nagycsoportos óvodás fejében? Minden ovis életében eljön egyszer az az idő, amikor el kell búcsúzni az óvó nénikről, a kispajtásoktól és az óvoda játékkal, kacagással teli mindennapjaitól. A nagycsoportos gyerekek egyre többet hallják: szeptemberben bizony kezdődik az iskola! De vajon mi fog történni ott? Milyen lesz? Miket fognak tanulni? - megannyi kérdés sorakozik a kis fejükben, anélkül, hogy kimondanák.
Tomor Anita mesekönyve az iskolába készülő gyerekeknek és a szüleiknek szól.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Csesznák András: Lapibaba oviba megy (2015)


A mesekönyv ovisoknak, kisiskolásoknak íródott. Humoros, rímekbe szedett történeteket olvashatunk a főhős, Borika életéről. A rövid verses mesék szokványos eseményeket dolgoznak fel, a gyermekek könnyen át tudják ültetni saját élményeikre. Olvashatunk szülinapi zsúrról, apró gyermeki csínytevésről, doktor bácsiról, gyermekbetegségről, vagy éppen arról, hogy a gyógyult Borika nem akar oviba menni.

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Szabó Ágnes: A Tulipán csoport 2021, Tulipáncsoport


A Tulipán Csoport kedves és tanulságos történetei az óvodai élet mindennapjaiból merítenek. A könyvekben szuper témák, ismerős és a kicsiket foglalkoztató helyzetek, fontos üzenetek és átbeszélendő mondanivalók várják a gyerekeket. A sikert emellett a vidám rajzok, a mesékből áradó biztonságos és barátságos óvodai környezet és egy tündéri óvónő is garantálják. Na meg a bájos és esendő óvodások, akikkel pikkpakk azonosulhatnak, hiszen annyira ismerősek, hogy akár ők maguk (vagy ovis barátaik) is lehetnének. 

A könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Összeállította: Jancsik Patricia