Anthony McCarten: A két pápa - Ferenc, Benedek és a döntés, amely megrázta a világot

A két pápa : Ferenc, Benedek és a döntés, amely megrázta a világot

ANTHONY MCCARTEN: A két pápa - Ferenc, Benedek és a döntés, amely megrázta a világot

A könyv tartalmáról: A ​mindenség elmélete és A legsötétebb óra Oscar-díjra jelölt forgatókönyvírójának legújabb könyve egy korábban példa nélküli hatalomátvételről, a világ legerősebb vallási intézményéről és két nagyon különböző férfiról szól – akik történetesen mindketten a Vatikánban élnek.

2013 februárjában az őskonzervatív XVI. Benedek pápa döbbenetes bejelentést tett: benyújtotta a lemondását. Több mint 700 éve ő volt az első pápa, aki önként mondott le a hatalomról. A bíborosi kollégium a hírtől szédelegve sietett a római Sixtus-kápolnába, hogy kiválasszák az utódját. És, meglepő módon, kit választottak? Ferencet, 1200 éve az első nem európai pápát, aki egykor egy tangóklub kidobóembereként dolgozott, továbbá lelkes focidrukker volt, és értett a nép nyelvén.

Miért lépett vissza Benedek a pályája csúcsán annak tudatában, hogy az utódja olyasvalaki is lehet, aki ellentétes nézeteivel akár semmissé is teheti az örökségét? És hogyan alkalmazkodott Ferenc – aki szülővárosában, Buenos Airesben busszal járt a munkahelyére – egy olyan élethez, amelyben egymilliárd híve van? Ha – mint azt az Egyház állítja – a pápa tévedhetetlen, akkor hogyan lehet két eleven pápának, akik szinte mindenben ellentétes nézeteket vallanak, egyaránt igaza?

Anthony McCarten alapos kutatómunkával vizsgálta az életüket, hogy megírhassa A két pápát, és mesterien fonja a történetüket egyetlen lebilincselő narratívává. Ebben a könyvben megismerhetjük Benedek és Ferenc jellemformáló élményeit a háború dúlta Németországban és Argentínában, és betekintést kapunk a vatikáni intrikák és komédiák egyszerre sötét és izgalmas világába, valamint a szexuális bántalmazási botrányokba, amelyek az alapokig rengették meg a világ egyik legátláthatatlanabb, ugyanakkor legfontosabb intézményét. (Forrás: moly.hu) 

A könyv elérhető könyvtárunkban: 2019-es kiadás 

 

A könyvből készült film: A két pápa Anthony McCarten színdarabjának feldolgozása, amit aztán ő maga dolgozott át forgatókönyves formába, hogy a Netflix berkein belül két olyan színészveteránnal készíthessék el a filmet, mint Anthony Hopkins és Jonathan Pryce. Mindig is imponáltak az olyan filmek, amelyek a spiritualitás és a teológia témáját egy könnyedén átélhető történetbe csavarják, és hozzák közelebb mind a hit, mind a kereszténység szellemiségét. Színdarabadaptáció mivolta okán akár egy kamaradráma is lehetne, néhány visszaemlékezős jelenettől eltekintve két öregember beszélget egymással Istenről és az egyház bajos dolgairól, ennek ellenére hangulatos snittekkel sikerült kitölteni a beszélgetések közötti időt, legyen az Buenos Aires vagy Róma utcáinak zsivajos utcáiról, vagy hogy madártávlatból gyönyörködünk a városokban. (Forrás: puliwood.hu)

A film előzetese: https://youtu.be/39KwE6my69k
A film adatlapja és elérhetősége: https://www.netflix.com/hu/title/80174451

 

2021.03.03. szerda