Ghillie Başan: Mezze - Kis fogások, nagy társaságok

Kep: 
Mezze

Ghillie Başan: Mezze - Kis fogások, nagy társaságok

Padlizsánkrém, ​hummusz, falafel, pirított halloumi sajt, töltött szőlőlevelek, datolyás falatkák – csak pár kedvenc a közel-keleti és mediterrán térség mezzefogásaiból.

A mezze népszerűsége a változatos ízek mellett a társas együttlétben, a közösségi étkezés örömében rejlik. Az izgalmas, kis adagokban feltálalt mártogatósok és kencék, zamatos saláták, édességek, apró töltött falatkák előételként is kiválóak, de akár főfogásként is megállják a helyüket. Elkészítésük végtelenül egyszerű, így a könyv több mint 80 receptje alapján bárki könnyedén terülj, terülj asztalkámat varázsolhat vendégeinek.

A MEZZE ősi étkezési forma, amelyet már az ókori görögök, rómaiak, a középkori arabok és az oszmánok is ismertek, és a mai közelkeleti konyhának szintén alapvető fontosságú része.

Maga a mezze kifejezés (törökül meze, Szíriában és Libanonban mazza) vélhetően a perzsa maza szóból származik (jelentése kóstolni vagy élvezni). Az apró falatokat eredetileg tea, joghurtital vagy szeszes italok mellé szolgálták fel, amolyan sör- vagy borkorcsolyaként, nem pedig azért, hogy jóllakjanak vele.

A mezzézés igazi közösségi étkezés, amelyet bármely napszakban élvezhetünk, legyen szó apró falatokról, előételekről vagy „svédasztalos” étkezésről – a lényeg, hogy a kis adagokban felszolgált fogásokat kényelmesen és közösen fogyasztjuk el.

 

A könyv itt érhető el könyvtárunkban 

 

Datum: 
2022.09.19. - 00:00 hétfő