Julia Quinn: A herceg és én - Bridgerton család

Bridgerton családJulia Quinn: A herceg és én - Bridgerton család

A könyv tartalmáról: Létezik-e nagyobb kihívás a londoni előkelő társaság ambiciózus anyái számára, mint egy nőtlen herceg, akihez lányukat örömest feleségül adnák?Minden jel arra mutat, hogy Simon Basset meg fogja kérni legjobb barátja húga, a bájos és okos Daphne Bridgerton kezét. Ami csak kettejük titka: házasságról szó sincs, csak így kívánják Simontól távol tartani a lányaikat férjhez adni kívánó, igen aktív társasági hölgyeket. Daphne pedig, mivel hercegi udvarló találta kívánatosnak, később alkalmas kérőket kaphat.

Ám miközben Daphne sorra keringőzi Simonnal a bálokat, igen nehéz arra gondolnia, hogy az egész csak színlelés. A férfi ravaszkás mosolya talán, de tekintete felragyogása bizonyosan azt a hatást éri el, hogy Daphne beleszeret a szép hercegbe. Ez már egyáltalán nem színlelés. A lány a lehetetlennel próbálkozik: megpróbálja meggyőzni a gyönyörű szoknyavadászt, hogy okos kis tervüket némiképp módosítaniuk kell, és semmi nem olyan jó, mint szerelmesnek lenni… (Forrás: moly.hu)

A könyv elérhető könyvtárunkban: 2010-es, a 2020-as kiadás és a 2010-es kiadású A Bridgerton család-sorozat

 

A könyvből készült film: Julia Quinn azonos című regénysorozatának adaptációjának - melynek mindegyik kötete a címbeli Bridgerton család ABC sorrendben elnevezett egy-egy tagjára koncentrál - premisszája érdekes és sok mindenről lehetne rajta keresztül beszélni. Adva van a címszereplő família legidősebb hölgy tagja, a királynő szerint is a báli szezon egyik üdvöskéje, Daphne (Phoebe Dynevor), akinek igyekeznek férjet találni, azonban a családfőként funkcionáló, heves természetű bátyja, Anthony (Jonathan Bailey) minden kérőt elriaszt. Azonban színre lép a báty egykori barátja, Simon Basset herceg (Regé-Jean Page), aki nem igazán akaródzik házasságot kötni, viszont valahogy le kell ráznia a tehetős vőre vadászó anyák keselyűként keringő hadát és Daphne-nak is jól jönne, ha az érdemi kérők figyelmét felhívnák, így tettetett udvarlással lépnek szövetségre, azonban ahogy az lenni szokott, hamarosan kiderül, gyengéd érzelmeket táplálnak egymás iránt. Ha pedig nem lenne elég a megannyi családtag vágyódása az elérhetetlen iránt, valaki az arisztokrácia belső köreiből Lady Whistledown néven (maga Mary Poppins, azaz Julie Andrews narrálásában) kiteregeti a lordok és milady-k féltve őrzött szennyesét, ezzel pedig a történtekre és a szereplőkre nem kevés hatást gyakorol, élen a felpaprikázott királynővel.

A Bridgerton család leginkább azzal az egyesek számára polgárpukkasztó kreatív hozzáállással hívta fel magára a figyelmet, hogy szereplőgárdája kifejezetten diverz az 1813-as londoni arisztokráciához képest (amire amúgy van egy kifejezetten frappáns válasza) és hogy a háttérben Ariana Grande, vagy éppen Billie Eilish slágerek szólnak vonósokra áthangszerelve a Vitamin String Quartet és Kris Bowers előadásában. Egyértelmű, hogy nem a történelmi hűségre törekszik a sorozat, nem vethető össze hitelessége, szokásai sem a történelmi drámának számító A koronával, sem pedig a Downton Abbey-vel, noha kiállásában, kosztümjeiben, díszleteiben és színészeiben így is elképesztően impozáns, színes, részletgazdag, inkább az adott kor iránt kívánja kifejezni a rajongását a mai közízlésnek (vagyis nem a magyarországi, hanem a jelenlegi nyugat-európai, amerikai kultúrkörnek) megfelelve. (Forrás: puliwood.hu)

A film előzetese: https://youtu.be/MOtNohWSO_I
A film adatlapja és elérhetősége:
https://www.netflix.com/hu/title/80232398

2021.04.14. szerda