Körbirodalmi lépegető – olvasási kihívás

A Körbirodalom Gyermekkönyvtár által meghirdetett olvasás kihívás célja, hogy egy éven belül (2020. október 10. – 2021.október 09.) minél több könyvet elolvass.

A könyveket egy előre megadott listából kell kiválasztanod. Aztán jöhet az olvasás! A könyvek elolvasásával pontokat lehet szerezni, amelyekkel egyre feljebb juthatsz a körbirodalmi ranglétrán. A Körbirodalomban a könyvek gerincén jelöltük a versenyben részt vevő olvasmányokat. Ha nem találod a polcon, ezeket könyveket a szokásos módon tudod előjegyezni. Segítségként, a könyvtárosok korosztályonként csoportosították az olvasnivalókat, de ez csupán ajánlás, a pontgyűjtésnél ennek nincs jelentősége. Az alábbi szinteket lehet elérni a pontok gyűjtésével:

 • Varázslótanonc (1-10 pont)
 • Betűbűvölő (11-20 pont)
 • Könyvigéző (21-30 pont)
 • Varázsolvasó (31-40 pont)
 • Könyvmágus (40+ pont)

Hogyan tovább?

Minden könyv elolvasása után egy 3-4 rövid kérdésből álló feladatlapot kell kitölteni, ezután jár minden könyvért egy-egy pont. A feladatlapok megtalálhatóak honlapunkon, de személyesen is kérhetőek a Körbirodalomban. Az olvasások csak a verseny ideje alatt számítanak, korábbi olvasásokat sajnos nem tudunk elfogadni, de újraolvasni ér!

A versenyben részt vevő könyveket bármelyik fiókkönyvtárból kikölcsönözheted, azonban a feladatlapokat csak a Körbirodalomban tudod leadni.

További pontokat lehet szerezni azzal, ha az általad elolvasott könyvről ajánlót írsz. (1 pont/ajánló) Ebbe belefoglalhatod saját véleményed is, hogy miért tetszett/nem tetszett az adott mű. Az ajánló terjedelme 7-9 éves korig 6-8 mondat, 10-12 éves korig 8-12 mondat, 13 év felett minimum 15 mondat. A könyvajánlón kérjük, mindenképp tüntesd fel a jeligédet!

Kitüntetések

Hogy kicsit izgalmasabb legyen a játék, lehet extra pontokat, azaz kitüntetéseket szerezni.

 • kalandor kitüntetés (3 pont): 5 “kaland” címkével ellátott könyv elolvasása
 • mókamester kitüntetés (3 pont): 5 “humor” címkével ellátott könyv elolvasása
 • eminens kitüntetés (3 pont): 5 “suli” címkével ellátott könyv elolvasása
 • észbontó kitüntetés (3 pont): 5 “fantasztikus” címkével ellátott könyv elolvasása
 • mesterdetektív kitüntetés (3 pont): 5 “detektív” címkével ellátott könyv elolvasása
 • szívszakértő kitüntetés (3 pont): 5 “ érzelmek” címkével ellátott könyv elolvasása

Minden könyvet 2 címkével láttunk el (a címke a könyv témáját jelöli), amelyek közül a feladatlap leadásakor kell választani. Ekkor már lehet azon gondolkozni, mikor melyik címkét érdemes választani, hogy minél több kitüntetést meg tudj szerezni. Utólag a választott címkén módosítani már nem lehet. Egy könyvet csak egy kitüntetéshez lehet felhasználni és minden kitüntetés csak egyszer szerezhető meg. A kitüntetés csak abban az esetben jár, ha a könyvtárosnak jelzed, hogy minden feltételt teljesítettél a kitüntetés megszerzéséhez.

Kik vehetnek részt a játékban?

A játékban már olvasni tudó gyerekek vehetnek részt 7-16 éves korig.

Hogyan jelentkezhetsz?

A játékra személyesen kell jelentkezni a Körbirodalom Gyermekkönyvtárban, és egy szülő által aláírt jelentkezési lapot kell kitölteni. A játékban való részvétel feltétele továbbá az érvényes olvasójegy. Ekkor minden versenyző fog kapni egy pontgyűjtő füzetet, amiben számon lehet tartani az olvasásokat. Minden játékos választ magának egy jeligét, a továbbiakban ezen a néven fog versenyezni. A játék során a pontszámok ezek alatt a jeligék alatt megtalálhatóak lesznek a honlapunkon, hogy nyomon tudjátok követni milyen szintet értetek el. A feladatlapok leadása után az eredmények 72 órán belül kerülnek rögzítésre a honlapon található táblázatba.

Az ajánlott könyveket korosztályonként megtalálod a Körbirodalom Gyermekkönyvtár honlapján az alábbi linkre kattintva: https://gyermekkonyvtarak.csgyk.hu/category/lepegeto/