Óévbúcsúztató és újévköszöntő

Kedves Olvasóink! 

Nem volt könnyű év az idei a Csorba Győző Könyvtár számára. Januárban még megünnepeltük a Minősített Könyvtári címünket, megírtuk a 2020-as munkatervünket, majd pár héten belül ideért a járvány.

Március közepétől júniusig intézményegységeinket be kellett zárnunk és egy teljesen más működésre kellett átállnunk. Megtanultuk mit is jelent pontosan a “home office” fogalma és munkafolyamatainkat ehhez kellett alakítanunk. Ebben az időszakban munkatársainknak talán az olvasókkal való találkozás hiányzott a legjobban:  a személyes könyvajánlók, a kölcsönzések utáni beszélgetések, a könyvtári programok, és nem kevésbé hiányzott a gyerekzsivaj a gyermekkönyvtárainkban. 

Ezt az olvasók nélküli csendet igyekeztünk megtörni a májusban elindított, majd novemberben, az újabb lezárások után folytatott Könyv(fu)tár szolgáltatásunkkal. A tapasztalatok és az Önök visszajelzései azt mutatják, hogy ebben viszontagságos a helyzetben is szükség van a könyvekre, az olvasásra, amely enyhíti az otthoni bezártság érzését. 

Azokban a hónapokban, amikor lehetőségünk volt szolgáltatni, igyekeztünk minél többször megszólítani Pécs és Baranya olvasóit. Könyvtárbuszaink útnak indultak, a települési könyvtáraink kinyitottak, városunkban és a megyében több könyvtári programot, író-olvasó találkozókat szerveztük. Pécsett az Őszi Könyvtári Napok keretében számos eseményre vártuk az olvasókat, Baranyában pedig az Országos Könyvtári Napok programsorozatát valósítottuk meg. A Tudásközpont 10 éves születésnapjára irodalmi pályázatot írtunk ki, a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázataink pedig sikeresek voltak, ezek egy részének megvalósítása jövőre is folytatódik. 

Valószínűleg sok bizonytalanság vár majd bennünket a következő időszakban is, de már tervezzük a 2021-es évet: terveink között szerepel két nagyobb rendezvény megvalósítása, továbbá szolgáltatásainkat igyekszünk még jobbá, hatékonyabbá fejleszteni, úgy, hogy szem előtt tartjuk olvasóink igényeit, visszajelzéseit. 

Sok mindent elvett Önöktől és tőlünk is a 2020-as év. Ezeket igyekszünk pótolni majd 2021-ben: a könyveket, a személyes találkozásokat és a beszélgetéseket. Vannak bőven teendőink. 

Boldog új évet kívánok Önöknek minden munkatársunk nevében! Találkozzunk jövőre is a Csorba Győző Könyvtárban!

 

Miszler Tamás

igazgató