Őszi Könyvtári Napok a Csorba Győző Könyvtárban

A Csorba Győző Könyvtár október 5-én indítja el az Őszi Könyvtári Napok című rendezvénysorozatát, amely számos irodalmi programmal várja az olvasókat a Tudásközpontban és az intézmény fiókkönyvtáraiban.

Az ősz ezen időszakában az ország könyvtáraiban számos programot szerveznek, a mostani évben intézményünk a korábban megszokottaknál több irodalmi eseménnyel jelentkezik majd. Programjaink között lesznek író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, gyermekkönyvtári programok, szakmai rendezvények. Meghívott vendégeink között szerepel többek között: Lackfi János, Ott Anna, Szvoren Edina, Csordás Gábor, Tari Annamária, Bosnyák Viktória, Kiss Tibor Noé, Háy János.

A következő hetekben intézményünk folyamatosan teszi majd közzé programjait a már ismert csatornáin. A weboldalunkon: www.csgyk.hu és a Facebook oldalunkon is: ww.facebook.com/baralib

A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel is hangsúlyozzuk: a programváltoztatás jogát fenntartjuk! Eseményeinken betartjuk a járványügyi előírásokat, biztosítjuk a kézfertőtlenítést, a termek rendezése során betartjuk a másfél méteres távolságot.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a kormány 431/2020. (IX. 18.) rendelete szerint a könyvtárakban, rendezvényeinken is kötelező a maszk használata!

 

Az Őszi Könyvtári Napok tervezett programjai (folyamatosan frissül)

 

OKTÓBER 5. 

FRAUENTITÄT - kiállításmegnyitó

Száz évvel azután, hogy a nők megszerezték a választójogot többek között Németországban, Ausztriában és Magyarországon, még mindig aktuálisak azok a témák, amelyek a nemek egyenjogúságát és a női választási szabadságot érintik. A Goethe Intézet vándorkiállítása a száz éves női választójog témájából kiindulva könyveken, albumokon és magazinokon keresztül mutat be meghatározó, kurrens témákat a nők társadalmi helyzetét illetően a német és európai kultúrában a politika, a mindennapi élet és a művészet területén.

A megnyitó helyszíne és időpontja: Tudásközpont, 1. emelet, hírlapolvasó, 14.00. A kiállítást megnyitja: Dr. Klein Judit, a Goethe Intézet (Budapest) könyvtárának vezetője.

A kiállítás koncepciójának tervezője: Frazon Zsófia és a budapesti Goethe Intézet munkatársai.

Animáló szövegek: Frazon Zsófia

Részletek: https://www.goethe.de/ins/hu/hu/kul/sup/ftg.html

A kiállítás október 30-ig lesz megtekinthető a Tudásközpont első emeletén található hírlapolvasó területén.

•••

Zenei szabadulószoba

A játékra legfeljebb 5 fős csapatokat várunk! A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésetekre! A kiszabadulást az Országos Könyvtári Napok keretében, október 5-10-ig 15:00, 16:00, 17:00 órás indulással kísérelheted meg a Zeneműtárban. A jelentkezéseket a zene@csgyk.hu e-mail címen vagy a www.facebook.com/zeneteka oldalon várjuk.

Helyszín: Tudásközpont, Zeneműtár, 4. emelet

OKTÓBER 6. 

"Száll a kakukk a fészre" - vendégünk Lackfi János

"Balassi lájkol, Petőfi kommentel..." Komoly játék az irodalommal... A költő beszélgetőpartnere Hajnal Éva főszerkesztő, Litera- Túra. 

Helyszín és időpont: Csorba Győző Könyvtár Apáczai Csere János Fiókkönyvtár, Apáczai körtér 1. 17.00 óra.

Információ és regisztráció: A programon való részvétel ingyenes, tekintettel a pandémiás helyzetre, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációját az apaczai.fiokkonyvtar@csgyk.hu e-mail címen várjuk.

•••

Szentendrei Judit: Mézes cukrászda - könyvbemutató

A szerző mesés könyvbemutatóján Pilári Lili bábozik!

Helyszín és időpont: Csorba Győző Könyvtár Csipkefa Gyermekkönyvtár, Bajcsy Zs. u. 10.

Információ és regisztráció: A programon való részvétel ingyenes, tekintettel a pandémiás helyzetre, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrációját a csipkefa.gyermekkonyvtar@csgyk.hu e-mail címen várjuk.

•••

Richard Wagner és Magyarország

Richard Wagner neve hallatán biztosan nem Magyarország, a magyar emberek, vagy a magyar kultúra jut eszünkbe. Pedig Wagnernek Liszt Ferencen kívül is sok magyar barátja, támogatója volt. Kétszer is járt nálunk, és még azt is fontolgatta, hogy - átmenetileg ugyan - de magyar lakos lesz. Wagner gondolatai, szellemisége, személyes jelenléte, a magyar kultúrára és fejlődésre gyakorolt szerepe nélkül hazánk kultúrtörténete biztosan másképp alakult volna. Erről, Wagnerről és a magyarokról szól ez a vetítésekkel, anekdotákkal és élőzenével tarkított előadás, amit a téma egyik elismert hazai kutatója, Dr. Varga Ildikó tart. Az előadás a „Köszönjük Magyarország!” program keretében valósul meg.

Helyszín és időpont: Tudásközpont, Zeneműtár, október 6. 17 óra. 

Információzene@csgyk.hu, vagy a 72/501-690/28019

OKTÓBER 7. 

#olvass - beszélgetés Ott Annával

Ott Anna a szenvedélyével foglalkozik, ami az olvasás. Irodalmi programokat szervez, könyveket ajánl, cikkeket ír. A közösségi oldalán sok ezer követője van, tartott már előadást a TED-en az olvasásról. Jelenleg épp a Margó Irodalmi Fesztivált szervezi, de még előtte a pécsi Őszi Könyvtári Napok vendége lesz. Az olvasásról, a könyvfüggőségéről és a munkájáról Kövér Andrással beszélget majd.

Helyszín és időpont: Tudásközpont, Konferenciaterem, október 7., 17 óra

OKTÓBER 8. 

Helka trilógia - író-olvasó találkozó Nyulász Péterrel

Nyulász Péter IBBY díjas író, történelem-földrajz szakon szerzett diplomát Debrecenben, majd egy évtizeden át a Magyar Rádió riportereként dolgozott. Gyerekírói pályája mondókás és verses kötetekkel indult (Zsubatta! 2005; Miazami és Miazmég kitalálós versikék 2007-2010; A baba bab 2011). Az ezt követő években egy balatoni legenda nyomán kalandos meseregénytrilógiát alkotott. Az első kötettel (Helka - A Burok-völgy árnyai) elnyerte az IBBY - Év Gyermekkönyve 2011 díjat. A kötet későbbi megjelent részei azóta is nagy népszerűségnek örvedenek a gyerekek között, a sorozat egyes részeit általános iskolai tananyagként is feldolgozzák. 

Helyszín és időpont: Csorba Győző Könyvtár Apáczai Csere János Fiókkönyvtár, Apáczai körtér 1. 11.00 óra.

Információ és regisztráció: A programon való részvétel ingyenes, de tekintettel a pandémiás helyzetre, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációját az apaczai.fiokkonyvtar@csgyk.hu e-mail címen várjuk.

•••

ELMARAD! Online illúziók - offline valóság - Tari Annamária előadása (belépőjegyes esemény!)

Influenszerek és youtuberek, szuper életérzések, fantasztikus utazások, fancy ruhák, menő trendek. Több millió követő az Instagramon, tizenöt millió feliratkozó a YouTube-on. A gyors és könnyű meggazdagodás vonzó ígérete. És ki ne akarna hinni ebben? De az átlagos kamasz és tinédzser mosolygó szelfijei mögött ott lehetnek a depresszív érzések. Mindenkiben ott van a fantasztikus élet utáni vágy, és az online térben kéznyújtásnyira látszik az elérése. Az addiktív közösségi média és a realitás párharca kemény menet. Mára a legfontosabb kérdéssé az vált, hogyan maradhatnak konstruktív érzelmi kapcsolatban a felnőttek a digitális generációk kisebb és nagyobb tagjaival?

A belépőjegy ára: 1500Ft/fő | Csak készpénzes fizetés lehetséges. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, október 8., 18.00 óra.

További információ: https://www.csgyk.hu/online-illuziok-offline-valosag-tari-annamaria-eloa...

OKTÓBER 9. 

Helyismereti műhelyek Baranyában 

Az Őszi Könyvtári Napok rendezvénysorozatának keretében október 9-én intézményünk Helyismereti Gyűjteménye könyvbemutatókkal várja a helytörténet iránt érdeklődőket. A Csorba Győző Könyvtár kiadásában 2019 folyamán három fontos kötet jelent meg, melyek Pécs és Baranya öt évszázados történetéről alkotnak mozgalmas és részletgazdag képet. Az Évszázados történetek Pécsről című konferenciakötet a város utolsó másfél évszázadának művelődéstörténetéből elevenít fel momentumokat. Pesty Frigyes - alapos bevezetéssel és jegyzetekkel ellátott - helynévtára a történeti Baranya településeinek 19. század közepi állapotáról nyújt körképet. A baranyai reformáció történetei címet viselő kiállítási katalógus a térségnek a hitújításban játszott szerepét mutatja be igen gazdag képanyag segítségével. A program bevezetőjeként Pap Dávid Zoltán osztályvezető ismerteti a baranyai helyismereti műhelyek munkáját, majd a város és a megye történetének három kiváló szakértője, Pilkhoffer Mónika, Nagy Imre Gábor és Varga Szabolcs mutatja be a köteteket.

Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 17.00.

•••

Koltai Péterrel a világ körül - fényképes útibeszámoló

Koltai Péter közlekedésmérnök, (troli)buszvezető, könyvszerkesztő és korrektor, és nem mellesleg világutazó. Mi történik, ha valakinek hobbija az utazás, szenvedélye pedig a fényképezés? A háromrészes, vetítettképes élménybeszámolóban három távoli földrészről, három különböző kultúráról mesél az érdeklődőknek.

2020. október 9. (péntek) 17.30 Kuba

2020. november 6. (péntek) 17.30 Ausztrália–Új-Zéland

2020. december 4. (péntek) 17.30 Albániától Szírián keresztül Vietnámig

Helyszín és időpont: Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár Ifjúsági Tanuló Tér (KIrály utca 9.), 17.30.

OKTÓBER 10. 

10 éves a Körbirodalom Gyermekkönyvtár!

Az Európa Kulturális Fővárosa program évében, 2010 októberében nyílt meg a Tudásközpont 4. emeletén Pécs városának legnagyobb gyermekkönyvtára, a legszélesebb nyitvatartással. 2020. október 10-én, szombaton délután az évforduló tiszteletére ünnepi programmal készülünk, melyre minden régi és új olvasónkat nagy szeretettel várjuk!

15 órától Körbi kabala figurákat készítünk fonalból kreatív játszóházunkban.

15:30-tól képes beszámolót vetítünk az elmúlt 10 év emlékezetes pillanataiból, amelyre sok szeretettel várjuk a Körbirodalom Gyermekkönyvtár régi és jelenlegi munkatársait, vezetőit.

16 órakor a KÖRBI MESÉJE alkotói pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére és a pályaművekből készült kiállítás megnyitójára kerül sor, amelyre ezúton szeretnénk meghívni a pályázatot beadott gyerekeket és családjukat!

Az eseményen közreműködik Kövesdi László színművész.

16:30-kor ünnepélyesen elindítjuk a Körbirodalmi Lépegető elnevezésű olvasási kihívásunkat! Kiderül, ki lehet egy év múlva a Körbirodalom könyvmágusa.

Gyere el és ünnepelj velünk!

Helyszín: Csorba Győző Könyvtár Körbirodalom Gyermekkönyvtára | Pécs, Universitas utca 2/A Tudásközpont, 4. emelet

További információkhttps://gyermekkonyvtarak.csgyk.hu/10-eves-a-korbirodalom-gyermekkonyvtar/

OKTÓBER 14. 

Vers- és novellaíró pályázat eredményhirdetése

A Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat közös pályázatot hirdetett vers és novella kategóriában a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 10. születésnapja alkalmából, amelynek hívószavai: könyv, könyvtár és az olvasás voltak. A beérkezett pályaművek ünnepélyes eredményhirdetése az Őszi Könyvtári Napok keretében történik meg.

Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 18.00

További információ: rendezveny@csgyk.hu

•••

Író-olvasó találkozó Szvoren Edinával

A József Attila-díjas szerző legújabb, Verseim című novelláskötete óriási sikert hozott: a kritikusok és az olvasóközönség egyaránt kedveli az író sajátos világlátását, sokszor a valóság és az abszurditás mezsgyéjén egyensúlyozó, gyakran megrázó, felkavaró történeteket. A kötet 2019-ben elnyerte a Mészöly Miklós-díjat, illetve a Libri irodalmi díjat is. Beszélgetőtársa Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője lesz.

A beszélgetés után kerül sor a 10 éves a Tudásközpont című irodalmi pályázat díjazottainak kihirdetésére, a díjak átadására, a pályázatok értékelésére.

Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 17.00

OKTÓBER 19. 

Csordás Gábor és Ágoston Zoltán beszélgetése 

Csordás Gábor, a Jelenkor korábbi főszerkesztője idén ünnepelte 70. születésnapját. A mostani beszélgetésben szóba kerülnek majd az elmúlt évtizedek fordulópontjai, jelentősebb eseményei, a pécsi irodalmi élet és persze a Jelenkor. A szerzővel a Jelenkor jelenlegi főszerkesztője Ágoston Zoltán beszélget. 

Helyszín és időpont: Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.), október 19.

OKTÓBER 20. 

Beláthatatlan táj - könyvbemutató beszélgetés Kiss Tibor Noéval

Éjszakai fények az autópályán, csillagok az égbolton, villódzó tévékészülék, egy bárpult tükröződései - nyugtalanító, mozaikszerű képek adják a Beláthatatlan táj nyitányát. Egy huszonéves lány az autóbalesete után öntudatlan állapotba kerül, apja hol a betegágya mellett virraszt, hol a baleset nyomait kutatja. Az autópályához közeli településen egy fiatal testvérpár él, együtt, egymás mellett, két szobában, de élhetnének akár két külön kontinensen is. Ők négyen a könyv főszereplői és egyben elbeszélői is, akik ismeretlen helyzetben találják magukat, az életükről alkotott fikciójuk felkavarodik és átrendeződik.

Az októberben megjelenő könyv szerzőjével Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget. 

Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 18.00

OKTÓBER 21. 


Milbacher Róbert Angyali üdvözletek című kötetének bemutatója

„Mi lenne, ha nem Jézust, hanem Keresztelő Jánost tekintenénk megváltónak? Az Angyali üdvözletek ezt a bibliai eredetű kérdést járja körül háromféleképpen. A Milbacher Róbert új regénye Zakariás alakján keresztül a hit és a hitetlenség, az emberi és az isteni illékony és egyszersmind áthághatatlannak tűnő távolságával, a szentség elviselhetetlen rettenetével szembesíti az olvasót. Férfi és nő egymásrautaltságán, szenvedéseiken és örömeiken keresztül bemutatja, milyen sokféleképpen élhető meg mindaz, amit sajátosan emberinek nevezünk a vágyott vagy tagadott istentapasztalat fényében."
A szerzővel Beck Zoltán beszélget.
Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 17.00
OKTÓBER 22. 

06 - két szám, ami biztosan szóba fog kerülni ezen az eléggé rendhagyó irodalmi esten. Benedek Szabolcs és Méhes Károly: két kortárs író, akik irodalmi munkásságuk mellett aktívan ápolják még kamaszkorukból eredő rajongásukat a futball, illetve a Forma-1 iránt. A közelmúltban egy-egy fontos könyv került ki a kezük közül: Benedek Szabolcs - Ballada egy csapatról - a '86-os világbajnokságon részt vett magyar válogatott története.

Méhes Károly - Száguldó magyarok - Szisz Ferenc, Hartmann László, Kesjár Csaba és Baumgartner Zsolt pályafutása

Ja, és a 06? Ha valaki nem tudná, e két szám mit takar, a helyszínen kiderül!

Helyszín és időpont: Tudásközpont, Konferenciaterem, 17.00