Pécsi írók hete a Csorba Győző Könyvtárban

Az Őszi Könyvtári Napok rendezvénysorozatának keretében a Csorba Győző Könyvtár október harmadik hetében városunkhoz kötődő szerzők könyvbemutatóival, irodalmi beszélgetésekkel várja az olvasókat. A szerencsére igen széles pécsi irodalmi palettán minden évben sok új kötet jelenik meg. Ebben az évben is több szerző jelentkezett új könyvvel.

A részletekről:

OKTÓBER 19.

Beszélgetés Csordás Gáborral

Csordás Gábor, a Jelenkor korábbi főszerkesztője idén ünnepelte 70. születésnapját. A mostani beszélgetésben szóba kerülnek majd az elmúlt évtizedek fordulópontjai, jelentősebb eseményei, a pécsi irodalmi élet és persze a Jelenkor. A szerzővel a Jelenkor jelenlegi főszerkesztője Ágoston Zoltán beszélget.

Helyszín és időpont: Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.), 18.00

OKTÓBER 20.

Beláthatatlan táj - könyvbemutató beszélgetés Kiss Tibor Noéval

Éjszakai fények az autópályán, csillagok az égbolton, villódzó tévékészülék, egy bárpult tükröződései - nyugtalanító, mozaikszerű képek adják a Beláthatatlan táj nyitányát. Egy huszonéves lány az autóbalesete után öntudatlan állapotba kerül, apja hol a betegágya mellett virraszt, hol a baleset nyomait kutatja. Az autópályához közeli településen egy fiatal testvérpár él, együtt, egymás mellett, két szobában, de élhetnének akár két külön kontinensen is. Ők négyen a könyv főszereplői és egyben elbeszélői is, akik ismeretlen helyzetben találják magukat, az életükről alkotott fikciójuk felkavarodik és átrendeződik.

Az októberben megjelenő könyv szerzőjével Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget.

Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 18.00

OKTÓBER 21.

Milbacher Róbert Angyali üdvözletek című kötetének bemutatója

„Mi lenne, ha nem Jézust, hanem Keresztelő Jánost tekintenénk megváltónak? Az Angyali üdvözletek ezt a bibliai eredetű kérdést járja körül háromféleképpen. A Milbacher Róbert új regénye Zakariás alakján keresztül a hit és a hitetlenség, az emberi és az isteni illékony és egyszersmind áthághatatlannak tűnő távolságával, a szentség elviselhetetlen rettenetével szembesíti az olvasót. Férfi és nő egymásrautaltságán, szenvedéseiken és örömeiken keresztül bemutatja, milyen sokféleképpen élhető meg mindaz, amit sajátosan emberinek nevezünk a vágyott vagy tagadott istentapasztalat fényében."

A szerzővel Beck Zoltán beszélget.

Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 17.00

OKTÓBER 22.

Író-olvasó találkozó Benedek Szabolccsal és Méhes Károllyal

06 - két szám, ami biztosan szóba fog kerülni ezen az eléggé rendhagyó irodalmi esten. Benedek Szabolcs és Méhes Károly: két kortárs író, akik irodalmi munkásságuk mellett aktívan ápolják még kamaszkorukból eredő rajongásukat a futball, illetve a Forma-1 iránt. A közelmúltban egy-egy fontos könyv került ki a kezük közül: Benedek Szabolcs - Ballada egy csapatról - a '86-os világbajnokságon részt vett magyar válogatott története.

Méhes Károly - Száguldó magyarok - Szisz Ferenc, Hartmann László, Kesjár Csaba és Baumgartner Zsolt pályafutása

Ja, és a 06? Ha valaki nem tudná, e két szám mit takar, a helyszínen kiderül!

Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 17.00