Sir Winston Churchill: Savrola

Sir Winston Churchill: Savrola

2020.03.29.

"Sir Winston Churchill mint brit miniszterelnök szinte mindenki számára ismerős, kiváltképp a II. világháborúban betöltött szerepe miatt. Azonban kevesen hallottak róla mint termékeny íróról, festőről. Churchill 1874. november 30-án született Woodstockban (Megjegyzés: a Blenheim kastélyban, ahol született híres filmeket is forgattak: pl. Harry Potter és a Főnix Rendje /David Yates rendezésében/ is itt készült/, híres arisztokrata család sarjaként, apja ugyancsak politikus volt. Katonai pályafutása során haditudósítóként is ismertté vált. Később két periódusban (1940 és 1945, illetve 1951 és 1955 között) az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt. Számos történeti munka fűződik a nevéhez, 1953-ban munkásságáért megkapta a legrangosabb kitüntetést, az irodalmi Nobel-díjat. Még csak huszonhárom éves volt, amikor megírta első és egyetlen regényét, a Savrolát. Bár fikcióról van szó, bizonyos részleteiben kötődik valós eseményekhez, személyekhez, még Churchill családtörténetéhez is. A színhely egy sosem létezett ország, Lauránia, ahol egy Antonio Molara nevű diktátor ragadja magához a hatalmat. Az ő ellenfele Savrola, aki az elégedetlenkedők élére áll és kirobbantja a forradalmat. Hamarosan azonban kicsúszik a kezéből az irányítás. Érdemes kiemelni, hogy a kötet központi nőalakját, Molara feleségét, Lucile-t a szerző édesanyjáról, Lady Randolph Churchillről mintázta. A Savrola egy diktatúra végnapjainak története. Ugyanakkor olyan eseményeket és helyzeteket vázol fel, melyek a hatalomhoz vezetnek, megmutatva a buktatókat, amiket egy jó vezetőnek el kell kerülnie." (URL: https://www.libri.hu/konyv/winston_s_churchill.savrola.html)

Részletek a könyvből:

"Felvezető megjegyzés. Jelen történet 1897-ben írodott és sorozat formájában olvasható volt már a Macmillan's Magazine oldalain. Minthogy fogadtatása nem volt kedvezőtlennek nevezhető, úgy határoztam, könyv alakban is megjelentetem, és meglehetős izgatottsággal bízom most a közönség ítéletére illetve kegyességére."

Az is kiderül a műből, hogy mely könyveket szerette a szerző…
"A falakon polcok, rajtuk láthatóan sokat forgatott kötetek. Senkit sem engedtek be az irodalom panteonjába, csak azután, hogy elolvasták és értékelték őket. Sokféleség uralkodott benne: Schopenhauer filozófiája választotta el Kantot Hegeltől, aki a Saint-Simon herceg emlékiratai melletti legújabb francia regényt támasztotta; a Rasselas és a Zsákmány egymás mellett álltak; Gibbon híres történeti munkája nyolc kötetének sorát talán illő módon a Dekameron folytatta; A fajok eredete egy közönséges kiadású Biblia mellett pihent; Az államot egyensúlyban tartotta a Hiúság vására és Az európai erkölcs története."

Természetesen szerelem is van a regényben. A következő filozofikus gondolatok egy a főhős Savrola és Lucile csillagfényes találkáján hangzottak el:
"Az élet nagyon olcsó. A természetnek nincs semmiféle túlzó elképzelése az értékéről. Tisztában vagyok önnön jelentéktelenségemmel, ám én filozofikus hajlamú mikroba vagyok, s ez leginkább szórakoztat. Akár jelentéktelen vagyok, akár nem, szeretek élni: jó a jövőre gondolni."

Az események csúcspontja a forradalom kitörése a regényben:
"Egyre nőtt a kavarodás. Gyülekezőt pergető dob hallatszott az utca végén - innen is, onnan is zaj támadt, mely minden kétséget félresöpört: rengeteg egymáshoz verődő faskatulya hangját idéző "kopp-kopp-kopp" - távoli puskalövések dörrenése. Megkezdődött a forradalom."

Aztán végül is hogyan alakult a történet?
"Akik szeretnék figyelemmel követni Lauránia Köztársaságának évkönyveit, olvashatnak arról, hogy a zűrzavar csillapultával az emberek szíve ismét a szabadságukat kivívó nagynevű száműzött felé fordult…"

Végül pedig: a könyv könnyen olvasható, s már az első oldalaktól tudjuk, hogy a szereplők közül ki a jó és ki a rossz, s milyen elvek szerint éli életét. Nekem az tetszett a könyvben, hogy a főhős személyében olyan vezetőt/politikust (aki tulajdonképpen a szerző) ismerhettem meg a regényben, aki céltudatosan küzd a céljaiért, de végig megmarad józan és tiszteletreméltó magánembernek is. Saját maga is részt vesz a szabadságért vívott küzdelemben, de soha nem a bosszúvágy vezérli tetteit: "
- Efféle alakokra sosem pazarlom a bosszút - felelte a férfi. Saját maguk okozzák majd önnön pusztulásukat.
Szerelmes férfiként is példa lehet, mert mindig figyel az imádott hölgy kérésére, kívánságaira. Még akkor is, ha legnagyobb ellenségének feleségéről van szó. Ugyanakkor ebben a regényben hangzik el a szerző egyik híres mondata: "Szerelemben és háborúban mindent szabad." Ez pedig adaptálható a műre is.

Ajánlott korosztály: 18+ és felnőttek
Kiadás helye: Debrecen
Kiadó: Metropolis Media Group Kft.
Kiadás éve: 2010

A  könyvet megtalálja könyvtárunkban >>>

Összeállította: Szabolcsiné Orosz Hajnalka