Találkozzunk 2023-ban is a Csorba Győző Könyvtárban!

Kedves Olvasóink!

Nagyon hamar eltelt a 2022-es év, amely igen mozgalmasra sikeredett a Csorba Győző Könyvtár életében. Januárban átvehettük a Made in Pécs nívódíját, amely rendkívül megtisztelő számunka, hiszen olvasóink, támogatóink ismerték el a díjjal munkánkat. A járvánnyal terhelt időszak után nagyszerű volt így kezdeni az évet, amely egyáltalán nem volt könnyű. Folyamatosan kellett és kell is dolgoznunk azon, hogy az intézmény gazdálkodása, működése stabil legyen, eközben, az év második felében ért el bennünket is az energiaválság, amely miatt nekünk is meg kellett húzni a nadrágszíjat. A helyzet nem mindig egyszerű, de kollégáimmal folyamatosan azon dolgozunk, hogy a nehézségek ellenére is szolgáltatásaink Pécsett és Baranyában ne szenvedjenek kárt. Számunkra a legfontosabb, hogy olvasóinknak a legmagasabb minőségű könyvtári ellátást nyújtsuk, ezt tartjuk szem előtt intézményegységeinkben, eseményeink szervezésekor és persze akkor is, amikor új könyvtári innovációkon törjük a fejünket. Az eseményeink, ötleteink megvalósítását a fenntartónk mellett, a Nemzeti Kulturális Alap is több pályázattal támogatta.

A 2022-es év mozzanatai közül most csak néhányat említek. Az idei évben ünnepeltük a megyei könyvtár megalapításának 70. évfordulóját, az Apáczai Csere János Fiókkönyvtárunk elődje, a Nevelési Központ Könyvtára pedig 40 éves volt. Ki kell emelnem, hogy a Jelenkor folyóirattal közösen szervezett PécsLIT Fesztivál ismét nagy sikerrel zajlott le szeptemberben. Az irodalmi eseménysorozat egyre szélesebb körben ismert az országban, reményeink szerint e tényt 2023-ban még tovább tudjuk majd erősíteni. Jó hír, hogy fiókkönyvtári hálózatunk egységeibe a pandémia után egyre többen tértek vissza, szerencsére idén ismét sok könyvtári programra tudtuk invitálni az olvasókat. Nagy öröm, hogy a Pécsbányai KönyvtárPontunk aktivitásának köszönhetően az ottani városrészben is folyamatosan gyarapodik a használók száma. Az idei évben kiemelkedő volt a Király utca 9-ben található Retro könyvvásárunk látogatottsága, a sok visszatérő olvasó szinte egész évben látogathatta a belvárosi helyszínt, amely sokaknak már egy rendszeres találkozási pont is volt a szombati nyitvatartási napokon. 

Napjainkban a könyvtár (a bezártsággal töltött hosszú hónapok után) talán egyik legfontosabb funkciója, hogy valódi közösségi és találkozási hely legyen mindenki számára a megyeszékhelyen és a legkisebb baranyai falvakban is. Kollégáimmal a jövő évben is azon dolgozunk majd, hogy ez mindenhol biztosított legyen. Kiemelt céljaink között szerepel az is, hogy a Csorba Győző Könyvtár társadalmi felelősségvállalást bővítsük, természetesen úgy, hogy olvasóink mindig a középpontban legyenek. Számunkra továbbra is ők a legfontosabbak! Várjuk Önöket jövőre is a Csorba Győző Könyvtárban! 

Boldog és eredményes új évet kívánok! 

 

Miszler Tamás

igazgató