A tűzzománc varázsa - kiállításmegnyitó

A Pécsi Zománcműhely Egyesület kiállítása

Időpont:
2024. február 1. csütörtök, 16:00 óra

Helyszín:
Csorba Győző Könyvtár (Tudásközpont), 0. szint
Pécs, Universitas u. 2/A | 72/501-690 | rendezveny@csgyk.hu 

Köszöntőt mond: Hidasi Ágnes képzőművész
A kiállítást megnyitja: dr. Husz Mária esztéta
Művészeti vezető: H. Barakonyi Klára képző- és iparművész
A kiállítást rendezte: Herczeg László festőművész

A kiállítás megtekinthető 2024. február 29-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében (hétköznapokon 8-18 óra között, szombaton 10-18-ig).

 

Pécsi Zománcműhely Egyesület

Oktatási és Kulturális Minisztérium díjazottja – 2009.
Pécs Városháza Emlékérem – Pécs város művészeti díja 2015.

A műhelyt, amely eleinte szakkörként működött, Horváth Olivér festőművész, rajztanár szervezte meg 1982-ben. Ő bonyhádi lévén ismerte és művelte az ipari festőzománc művészi felhasználását, alkotott Kecskeméten is a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben, rekesz-ékszerzománc technikával.

1993-ban H. Barakonyi Klára képző- és iparművész – tagja a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának, a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelynek, résztvevője a kecskeméti szimpóziumoknak, országos kiállításoknak, rangos országos művészeti díjak tulajdonosa, - vette át a Pécsi Zománcműhely Egyesületművészeti vezetését. Az Ő vezetésével alkotnak 30 éve az Egyesület tagjai a mai napig.

A képzőművészeti zománcmű, az ötvös-zománcművészet és a különböző zománctechnikák során születik redukcióval, oxidációval, – égetés kemencében 800-820 C fokon. Az a jó zománcos, zománcművész, aki ismeri az anyagot, hagyományokra épít, kísérletezik, de meggyőződéssel és nagy alázattal végzi munkáját. Ez a műhelytagok ars poeticája. Megtanultak a zománc nyelvén alkotni.

A műhely tagjai a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa projekt 2010. évet megelőző, előkészítő időszakának tematikájához csatlakozva, sikeresen és a zománcművészetet is népszerűsítve szerepeltek évente a kiállításaikon. 2010 után is elfogadott témák rendszerében dolgoznak és jelennek meg munkáikkal a közönség előtt.

A művek jellemzően organikus formavilágot hordoznak, de láthatunk absztrakt és geometrikus megfogalmazást is. Sokszor a leegyszerűsítés és dekorativitás minimalizálódik valamely elgondolás képi megformálása érdekében.

Az igényességet szem előtt tartva jutottak el a műhelytagok a 40 év alatt a próbalaptól a megalkotott műig. Az alkotás örömforrás, amely élni és jobbá lenni segít. Pécs kulturális életében is fontos szerepet töltenek be kiállításaikkal.

A történelmi belvárosban működő Civil Közösségek Háza Gebauer Galériája biztosít teret 1999. óta a hagyományosan évente megrendezett kiállításoknak, amivel méltó módon színesítik Pécs város kulturális életét.

Kiállítottak hazai országos válogatott csoportos kiállításokon:

Budapest, Vajdahunyad Vára, - Keszthely, Balaton Kongresszusi Központ, -  Szigetvári Vár.

Egyesület kiállításai:

Pécs, Civil Közösségek Háza Gebauer Galériájában évente,

továbbá

Pécs, Tudásközpont, - Komló, Bányászati Múzeum és Városi Könyvtár, - Pécs, Csorba Győző Városi Könyvtár,  - Pécs, Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár, - Orfű, Faluház.

Nemzetközi kiállítás:   Ausztria, Neumarkt, Európa Ház.

A jövőbeni cél az anyagban rejlő lehetőségek további kutatása, új zománcművészeti alkotások létrehozása, népszerűsítése.

A zománc színes, a fény erejével él, ezért lelke van, élni, jobbá lenni segít.