Virtuális múzeumi séták, kiállítások

Jelenleg sajnos nincs lehetőségünk arra, hogy utazzunk és különböző kulturális programokon vegyünk részt. Azonban a helyzethez alkalmazkodva világszerte nagyon sok múzeum nyitotta meg kapuit virtuálisan, így lehetőséget adva arra, hogy legalább ilyen módon juthassunk kulturális kincsekhez. Az alábbi összeállítás segítségével barangolja be velünk Magyarország és a világ legszebb kiállításait.

Amerikai Egyesült Államok

A Metropolitan Művészeti Múzeum, becenevén A Met egy művészeti múzeum New York-ban, a Central Park keleti csücskében. Ez a masszív, gótikus stílusú épület eredetileg 1872-ben nyitotta meg kapuit, az idők során számtalanszor bővítették, két emeletén szobák százai találhatók, bennük több mint 2 millió műtárgy a világ minden tájáról, melyek átfogják a művészetek minden ágát.

Washington bevásárlóközpontjában található Nemzeti Galéria három kiállító teret foglal magában: a Nyugati Épületet, a Keleti Épületet és a Szoborkertet. A Nyugati Épület a középkori európai mesterműveket mutatja be, a Keleti Épületben modern gyűjteményt láthatunk, a kertben pedig modern és kortárs szobrok várják a látogatókat.

Szabad ég alatti festészet Európában, 1780 -1870 (True to Nature: Open-Air Painting in Europe, 1780–1870)
Degas az Operában (Degas at the Opéra Virtual Tour)
Raphael és Köre (Raphael and His Circle Virtual Tour)

Brazília

A Museu de Arte de São Paulo Brazília legismertebb múzeuma. Érdekessége, hogy átlátszó perspex-keretre helyezték a műalkotásokat, ezáltal úgy tűnik, mintha azok lebegnének.

Egyiptom

A Királyok völgye egy völgy Egyiptom középső részén, ahol egy körülbelül 500 éves időszak folyamán, az i. e. 16–11. század között (az ókori Egyiptom XVIII–XX. dinasztiája idején) királyok és nagyhatalmú nemesek számára épültek sírok.

Franciaország

 • Louvre, Párizs

Párizs központi részén, a Szajna jobb partján található nemzeti múzeum, a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma. Az európai képzőművészetek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög, római és etruszk emlékek is megtekinthetők.

Petite Galéria (Petite Galerie)
Furusiyya: A lovagi kód művészete kelet és nyugat között (Furusiyya: The Art of Chilvary between East and West) 
Egyiptomi Antikvitás (Egyptian Antiquities)
A Louvre árkainak maradványai (Remains of the Louvre's Moat)
Apolló Galéria (Galerie d'Apollon) 

A múzeum az Párizsban, az Orsay rakparton egy átalakított, korábban lebontásra ítélt vasúti pályaudvar helyén található, és olyan francia – leginkább impresszionista – festők művei lelhetőek fel többek között, mint Monet, Cézanne, Gaugin, Pissarro és Renoir.

Hollandia

Az amszterdami Rijksmusem a legnagyobb és legjelentősebb művészeti és történelmi múzeum Hollandiában. Széles gyűjteménye van a holland aranykor legszebb alkotásaiból, köztük Vermeer és Rembrandt műveivel.

Digitális túra
Rijksmuseum Museum from Home youtube lejátszási listája

Itt található a legnagyobb Vincent van Gogh festmény- és rajzgyűjtemény a világon: több mint 200 festményt, 500 rajzot, 750 személyes levelet tartalmaz.

Kína, Tajvan

A Tajpej-ben álló Nemzeti Palotamúzeum több mint 700 000 műtárgyat mutat be. Kerámiák, faragványok, kalligráfiák, fémmunkák láthatóak itt, közel 8000 éves kínai történelmet átkaroló időkből.

Mexikó

 • Frida Kahlo Museum, Mexikóváros

https://artsandculture.google.com/partner/museo-frida-kahlo?hl=en
https://www.museofridakahlo.org.mx/en/the-blue-house/multimedia/

A kobaltkék falakkal körbevett, a helyiek által Blue House néven elhíresült egykori lakóépület Frida Kahlo művészetének állít emléket. A ház a művész egykori szülőháza, majd később itt élt férjével, Diego Riverával. A kiállítás betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Nagy-Britannia

Az 1753-ban alapított Brisith Musem az emberi kultúra és történelem múzeuma. Gyűjteményei, melyek összesen több mint 7 millió darabból állnak a legnagyobb és legátfogóbb válogatások a világ minden tájáról, ábrázolva és dokumentálva az emberi kultúra történetét a kezdetektől napjainkig. Itt látható a Rózsakő, melynek segítségével sikerült megfejetni a hieroglifákat, valamint széles gyűjteménye az Egyiptomon kívül talált múmiáknak.

A brit Nemzeti Képtárat (National Gallery) 1824-ben nyitották meg a köznek, gyűjteménye rohamosan gyarapodott, ma már több mint 2300 képet számlál. Klasszicista stílusú palotáját 1836–1838 között építették fel London szívében, a Trafalgar tér északi oldalán. Képeinek értéke vetekszik a párizsi Louvre, a madridi Museo del Prado és a szentpétervári Ermitázs gyűjteményével, bár ez utóbbiak mind királyi, illetve cári gyűjteményekből alakultak. A képanyagot a Tate Galériákkal és a National Portrait Galleryvel megosztva gyűjti, a National Gallery gyűjtőköre időben a 13. századtól 1900-ig tart. Olyan híres képeket láthatunk itt, mint Van Gogh Napraforgói, Jan van Eyck Arnolfini-portréja, vagy John Constable Szénásszekere.

Sainsbury Szárny túra
360°-os séta

A Tate egy brit szépművészeti múzeum, amely a híres Tate Galérián kívül még három kisebb múzeumot is magába foglal: Tate Liverpool (1988), Tate St Ives (1993) és Tate Modern (2000). A Londonban található Tate világszínvonalú gyűjteményeit bemutató épület egykor egy olajtüzelésű erőmű épülete volt.

Séta a Brit művészetben (WALK THROUGH BRITISH ART)
William Turner Gyűjtemény (TURNER COLLECTION)

Németország

 • Pergamon, Berlin

https://artsandculture.google.com/partner/pergamonmuseum-staatliche-museen-zu-berlin
https://www.smb.museum/en/about-us/google-arts-culture.html

Németország egyik legnagyobb múzeuma rengeteg ősi tárgynak ad otthont: láthatók antik gyűjtemények, az előázsiai és az iszlám művészetek kincsei, beleértve a babiloni Ishtar kaput és természetesen a pergamoni Zeusz-oltárt is.

Olaszország

Az Uffizi Képtár Firenzében, Olaszországban egyike a legrégebbi és leghíresebb művészeti múzeumainak a világon. A Palazzo degli Uffiziben található, amelyet a 16. században építettek a firenzei magisztrátus hivatalaként. Az első gyűjteményeket a Mediciek bőkezűsége tette lehetővé. A reneszánsz festmények és szobrok gyűjteménye lenyűgöző, köztük Sandro Boticelli Vénusz születése című alkotásával.

Dinasztiák Terme, XVI. századi velencei festészet galériája (The Hall of the Dynasties and the Galleries of Sixteenth-Century Venetian Painting) 

Oroszország

A világ egyik legnagyobb múzeuma Szentpéterváron, a Néva partján található. Nevét a Nagy Katalin cárnő által építtetett ún. Remete-lakról kapta, ami franciául Hermitage. 1852 óta nyitva áll a közönség számára. Több mint 3 millió tárgyat gyűjtöttek benne össze, ezek régiségekből, festményekből és különböző művészeti ágazatok alkotásaiból állnak.

360 °-os séta

Románia, Erdély

Az erdélyi kastélyok története a mi történetünk is. Három kastély, három különböző helyszín, állapot, jövőkép – mégis egyetlen sztori, az épített örökségünké, a sokszáz éves történelemé, a folyton alakuló és változó közösségeké. Mindez a History is Our Storyban, ahol te választhatod ki, hogyan szeretnéd bejárni a kastélyokat, megnézni a filmeket, megismerni a hozzájuk kapcsolódó történeteket!

Spanyolország

A Spanyolországban található Frank Gehry által tervezett Guggenheim Múzueum. Mindamellett, hogy csavart alakú formájával igen látványos modern épület, valószínűleg az 1990-es évek leghíresebb építménye. A kecses görbületek azokat a hajókat idézik, melyek korábban Bilbao dokkjaiban sorakoztak, a titán alakzatok halakra emlékeztetnek és ragyognak a napfényben. A múzeumban állandó kiállításokat lehet megnézni spanyol és külföldi festők munkáiból.

Magyarországi virtuális múzeumok

A Kassák Múzeum munkatársai összegyűjtötték mindazt, amit tudhatunk Kassákról, és elhelyezték egy mindenki számára elérhető weboldalon azért, hogy jobban megismerhessük az alkotót, aki fölött nem az idő, hanem csupán a nikkel szamovár röpült el.

 • Ludwig Múzeum, Budapest

WALICZKY TAMÁS: KÉPZELT KAMERÁK kiállítása

 • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

Virtuális múzeumi túra, állandó kiállítások
Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig
Szerzetesek asztalánál
Képes magyar jazztörténet 

 • Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest

50 éves a „piros metró”
„Turista az, aki útra kel…” A tudós és hegymászó Eötvös Loránd fényképei
MOZGÓSÍT A RAJZ, LELEPLEZ A KARIKATÚRA – VIZUÁLIS PROPAGANDA A VASÚTON

A magyarországi képzőművészetet dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. Önálló múzeumként 1957 óta működik. Jelenlegi helyére, a Budavári Palota épületébe 1975-ben költözött

Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyi

Országos múzeum, mely a magyar történelem tárgyi emlékeit gyűjti és mutatja be. Főépülete Budapest VIII. kerületében, a Múzeum körúton található. A múzeum klasszicista stílusú épülete 1837–47 között épült, tervezője Pollack Mihály építész volt, alapítója gróf Széchényi Ferenc.

 • Műcsarnok, Budapest

A Műcsarnok – a jelenkori művészet reprezentatív kiállítási intézménye – hivatása szerint a magyar és nemzetközi művészeti törekvések nyitott, sokszínű bemutatóhelye.
Paolo Ventura: Velencei történet / Automaton
Papírok–rácsok–akkád | Major Kamill kiállítása
Szabadjáték / II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon
Derkó 2020 | Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása

Jelenleg közel 100 ezer műtárgy, több mint 12 000 hangzó anyag, többségében népzenei dallam, 11 450 rajz, festmény, képeslap, közel 40 000 fénykép és dia, 290 kézirat mellett 150 film között lehet válogatni, miközben folyamatosan töltik fel a szakemberek az újabb anyagokat is. 

Erdélyen innen – Alföldön túl - Időszaki kiállítás 2013-2014 (virtuális archívum)
A magyar nép hagyományos kultúrája - Állandó kiállítás 1991 – 2017 (virtuális archívum)

A múzeum célja a kortárs színművészetet segíteni a magyar színjátszás múltjának megismertetésével, másrészt a színház iránt érdeklődő közönségnek bemutatni a régmúlt idők színjátékát. Az Országos Színháztörténeti Múzeum egyedüliként kezdte el gyűjteni, és egyedüliként gyűjti ma is a magyar színháztörténet tárgyi emlékeit.

A színésznő. Psota Irén (1929-2016)
Bajor Gizi és a kortárs magyar drámairodalom
És akkor jött a Tenkes kapitánya – Zenthe Ferenc (1920- 2006)
Kifordítva - bábtechnikai kulisszatitkok
Karády Katalin, A díva emlékére
Színészkatonák, fogolyprimadonnák. Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban

 • Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest

Budapesten található, országos gyűjtőkörű szakmúzeum, amelynek feladata a magyar irodalom tárgyi emlékeinek gyűjtése, őrzése és bemutatása. Múzeumi kiállítóhely, tudományos intézet, kutatóhely és könyvkiadó. 1954-ben alapították, jogelődje a Petőfi-Ház (Jókai-Ház). 1957 óta működik jelenlegi helyén, az V. kerületi (belvárosi) Károlyi-palotában.
A múzeum célja a magyar irodalmi örökség minél teljesebb körű gyűjtése, feltárása, a klasszikus és kortárs magyar irodalom sokoldalú bemutatása és közvetítése a világ sokféleségét elfogadó, anyanyelvi és kulturális identitás támogatásának jegyében.

Szabó Magda kiállítás, PIM
1917. október 5-én született Szabó Magda. Születésének 100. évfordulója alkalmából 2017-ben a Petőfi Irodalmi Múzeum nagyszabású kiállítást rendezett.

Arany János kiállítás, PIM
A 2017-ben létrejött Önarckép álarcokban. Arany János emlékkiállítás című tárlat, megidézi a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusának a köztudatban élő képét és a költő kevésbé ismert arcaival is megismerteti az érdeklődőket.

A budapesti múzeumban az európai képzőművészet számos fontos műalkotását meg lehet tekinteni egészen az antik időktől napjainkig, köztük Raffaello, Leonardo, Dürer, Rembrandt, Velazquez, Goya vagy Monet alkotásait is.

Régi Magyar Gyűjtemény - Magyarországi művészet 1600 és 1800 között

 • Terror Háza, Budapest

Új világ született 1914-1922 interaktív kiállítás

 • Dobó István Vármúzeum, Eger 

Vituális séta
Egri vár története – virtuális séta a Gótikus palotában
Fegyverkiállítás
Dobó István Vármúzeum 60 éve

Online tárlatvezetés

https://www.facebook.com/watch/?v=2872121099509849

 • Thorma János Múzeum, Kiskunhalas

Bay Gyűjtemény

 • Janus Pannonius Múzeum, Pécs

Digitális barangolás a múzeumban sorozat

Az Üvegváros tanulmányi raktár virtuális kiállítás
Balázs János virtuális kiállítás

Járja be Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát a Skanzen telefonos alkalmazása segítségével! Online térkép, tematikus túrák, kiállításvezető, játék és sok más egy helyen.

 • Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg

Virtuális séta
Virtuális Kiállítás: Múltbéli Arcok - Arcrekonstrukciós kiállítás

Felhasznált források:

https://nullahategy.hu/101-muzeum-amelyben-virtualis-setat-tehetsz/
https://vjm.hu/top-10-muzeum-amiket-most-online-is-korbejarhatunk/
https://www.travelo.hu/rendezveny/20200312-a-tiz-legszebb-muzeum-virtualis-kiallitas.html
https://index.hu/kultur/2020/03/24/a_vilag_nagy_muzeumai_galeriai_virtualis_setak/
https://www.artmasters.hu/2019/04/10-leglatogatottabb-muzeum/