Virtuális tárlatok a Közösségek Hetében - Várkonyi Nándor, Hamerli család

A 2020. május 11-17-ig tartó Közösségek Hete programsorozat negyedszer kerül megrendezésre országszerte. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésében létrejött rendezvénysorozat a közösségek fontosságára, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. 

  • Virtuális kiállítás Várkonyi Nándorról

Várkonyi Nándor polihisztor, irodalmár emlékének állít örök mementót Pécsen a Király u. 9. épületegyüttesben a Várkonyi Emlékszoba. Várkonyi Nándor örökösei és a Csorba Győző Könyvtár közös akaratából nyílt meg ez a szoba 2012 májusában. Sajnálatos módon most zárva van, de a Közösségek Hete remek alkalmat nyújt arra, hogy egy virtuális tárlattal bemutassuk az Emlékszobát, és azokat az emlékeket, amiket őriznek az ódon polcok és könyvek, azaz Várkonyi Nándort meg lehet ismerni mint ember, és meg lehet ismerni munkásságát is. A virtuális ismertetőt Kende Kata és Kende Ági – Várkonyi unokái – állították össze, ami kiegészült frissen készített fotókkal az emlékszobáról. (A fotókat Komlós Attila készítette.) Így lehetőség nyílikvégigjárni az emlékszobát és megismeri a nagyszerű ember pályáját.

Kellemes időtöltést, tartalmas barangolást kívánunk!

Virtuális kiállítás >>> 

  • Virtuális időutazás a Hamerli családdal a korabeli Pécsen

Pécsen a Király u. 9. szám alatti épületegyüttes - most a Csorba Győző Könyvtárnak is helyet adó ingatlan - valamikor a Hamerli Család tulajdona volt. Azé a Hamerli családé, amelyik világhírű kesztyű- és vaskereskedéssel valamint szállodaiparral öregbítették Pécs városának hírnevét. A Király utca 9.-ben a Család vaskereskedelemmel foglalkozó ága lakott és tevékenykedett. A kialakult helyzetre való tekintettel most virtuális tárlatvezetés keretében mutatjuk be a család életét, munkásságát. A kiállítási anyagot Komlós Attila állította össze, aki nagy odafigyeléssel és gondoskodással keresi a mai napig Hamerliék hagyatékát. Összegyűjtött anyagának segítségével tegyenek történelmi sétát Hamerliékkel együtt a korbeli Pécsen!

Virtuális kiállítás >>>