Walter Tevis: A vezércsel

A vezércsel

WALTER TEVIS: A vezércsel

A könyv tartalmáról: Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik.
Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata.
És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik? (Forrás: moly.hu)

A könyv elérhető könyvtárunkban: 2020-as kiadás

 

A könyvből készült film: A történet szerint az elárvult Beth Harmon kilenc évesen árvaházba kerül, ahol a gondnok, Shaibel megismerteti vele a sakkot. A kislány rögtön a játék, valamint a nyugtatók függőjévé válik, mikor realizálja, hogy a gyógyszerek hatására könnyebben képes fejben (egész pontosan az ágya feletti plafonon) játszani. A fiatal Beth nem valami szociális és nehezen is nyit mások felé, ám tinédzserkorban végül őt is befogadja egy család - hogy vitathatatlan sakk tudását immáron az árvaház falain túl is megmutathassa. (Forrás: puliwood.hu)

A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=rHZUiHgce5M

A film adatlapja és elérhetősége: https://www.netflix.com/hu/title/80234304

2021.01.15. péntek