Zenei gyűjtemény

 A több mint 60.000 egységből álló gyűjtemény zenei könyveket, folyóiratokat, kottákat és AV dokumentumokat tartalmaz. 14.000 kotta, 8.000 kórusmű lapkotta, 11.000 CD, 1.500 hangkazetta, 16.000 hanglemez, 700 zenei DVD, 10.000 kötet zenei könyv, és 13 féle zenei folyóirat áll a látogatók rendelkezésére.

  • A könyvgyűjtemény a zene minden területéről széleskörű ismereteket foglal magában. Dalszöveg- és librettó tárunk nagyon értékes, sok különlegességet tartalmaz.
  • Kotta, hanglemez és CD állományunk átfogó képet ad a zeneirodalom egészéről.
  • A jazzt a komoly zenéhez hasonlóan kezeljük, a nevesebb előadóművészek felvételeit, illetve az egyes irányzatokat reprezentáló felvételeket gyűjtjük.
  • Gyűjtőkörünkbe tartoznak az eredeti – elsősorban magyar – népzenei felvételek, emellett a népdalfeldolgozásokat és a világzenét is gyarapítjuk.
  • A könnyűzenei felvételeknél célunk az egyes irányzatokat reprezentáló művek, valamint a legkiválóbb együttesek és előadóművészek érdemi gyűjteményeinek beszerzése.
  • A helyismereti szempontból jelentős, a városunk és a megye zenei életét reprezentáló felvételek teljes körű gyűjtésére törekszünk.
  • A fentieken kívül gyűjtünk még irodalmi és egyéb felvételeket: pl. a jeles személyiségek hangját megörökítő archív felvételeket, történelmi hang- és multimédiás dokumentumokat, gyermekeknek szóló felvételeket.

Az elmúlt évtizedekben több kiváló muzsikus, zeneszerző, hanglemezgyűjtő és zenebarát ajándékozott könyvtárunk számára zenei dokumentumokat. Többek között Takács Jenő zeneszerző, Dr. Dőry Miklós karmester és zenetanár, H. Nagy Zsuzsanna hegedűtanár, Weber Kristóf zeneszerző, Timár István lemezgyűjtő,  Schlezák Auguszta énekművésznő és Horváth Gyuláné Agócsy Erika zenetanárnő hagyatékait őrizzük, melyek számos ritkaságot tartalmaznak.

Tiszay Andor híres gyűjteményét a róla elnevezett zeneszobában helyeztük el. A muzeális értékű hanglemezgyűjtemény normál és mikrobarázdás hanglemezekből áll, melyekhez csatlakozik a  gyűjtő könyv-, plakát- és színlapgyűjteménye is. A különgyűjtemény dokumentumai csak helyben használhatók, a kutatók számára hozzáférhetők. Az értékes anyag feldolgozása és digitalizálása folyamatos, elérhetősége a Baranyai DigiTáron  keresztül lehetséges.