A Csorba Győző Könyvtár online szolgáltatásai a koronavírus idején

A koronavírus következtében kialakult vészhelyzet miatt a Csorba Győző Könyvtár nem látogatható, de mindent megteszünk azért, hogy Önök ennek ellenére széleskörű könyvtári tájékoztatást kaphassanak. Olvasóinktól az info@csgyk.hu címre érkező kérdéseket, leveleket továbbra is megválaszoljuk. A zárvatartás idejére figyelmükbe ajánljuk távolról elérhető szolgáltatásainkat.

  • Forduljon a könyvtároshoz! (szaktájékoztatás)

Kérdése van a szolgáltatásainkkal, a kölcsönzéssel, hosszabbítással kapcsolatban, vagy keres egy adott könyvet? Szakirodalom ajánlásával, irodalomjegyzék összeállításával segíthetünk? Forduljon a szaktájékoztató szolgálatunkhoz! Örömmel segítünk Önnek elektronikus levélben a szaktajekoztatas@csgyk.hu címen, vagy az alábbi elektronikus űrlap segítségével. https://www.csgyk.hu/forduljon-konyvtaroshoz

  • Kérdezze a könyvtárost! (online chat szolgáltatás)

A zárvatartás idején hétköznap 8:00–16:00 óra között érhető el Kérdezze a könyvtárost! chat szolgáltatásunk, ahol kérdéseikre perceken belül megkapják a választ. Ezt az üzenetküldő alkalmazást honlapunkon a bal alsó sarokban találják. https://www.csgyk.hu/

A szolgáltatásnak köszönhetően beiratkozott Olvasóink részére heti egy alkalommal házhoz visszük a dokumentumokat. Technikai okokból csak a Csorba Győző Könyvtár fiókkönyvtári hálózatából tudunk szolgáltatni, a Tudásközpont állományából nem. A szolgáltatás térítési díjas.

  • Könyvtárközi kölcsönzés

A könyvtárközi kölcsönzés igénylése a papír alapú kérőlapok mellőzésével, kizárólag e-mailben történik. Kérjük, hogy az alábbi linken elérhető nyomtatványt kitöltve és aláírva szkennelje be, és küldje el a konyvkoz@csgyk.hu címre. Az e-mailen kért könyveket, amint megérkeznek, összekészítjük az Olvasóval előre egyeztetett gyors átvételre.

https://www.csgyk.hu/sites/default/files/csorba_dokumentumok/konyvtarkozikerolap_20170626.pdf

A hírlevéllel célunk, hogy rendszeresen friss információkkal tájékoztassuk Önöket a karantén idején is. Kérjük, hogy javaslataikkal, ötleteikkel segítsék munkánkat, hogy a szolgáltatásaink és programjaink még jobban igazodjanak az Önök igényeihez.

A hírlevélre az alábbi linkre kattintva iratkozhatnak fel az olvasójegyhez tartozó jelszóval: https://api.lib.pte.hu/api/hirlevel/login
Amennyiben nincsen olvasójegye, online regisztráció után iratkozhat fel a hírlevélre: https://corvina.tudaskozpont-pecs.hu/WebPac/RegistrationForm
A zárvatartás ideje alatt hírlevelünk hetente jelenik meg, és Facebook oldalunkon, illetve honlapunkon.

Könyvtárunk gyermekeknek és szülőknek szóló, helytörténeti illetve a Baranyai könyvtárellátást érintő témákban kínál letölthető kiadványokat.

A Zeneműtér ajánlata otthoni zenehallgatáshoz.

Kollégáink új lejátszási listát hoztak létre a Spotify szolgáltatás segítségével, ahol irodalmi témában hallgathat beszélgetéseket.

Minden hónapban összeállítunk egy 13+1 kérdéses Irodalmi kvízt, mellyel nemcsak a tudásukat tehetik próbára, de fantasztikus könyveket is nyerhetnek. A legtöbb helyes megfejtést beküldők között minden hónap végén könyvjutalmat sorsolunk ki, melyet a megadott címre postázunk.

Fiókkönyvtáraink történelmi időutazásra hívják játékos kedvű Olvasóinkat! A legtöbb helyes megfejtést beküldők között minden hónap végén könyvjutalmat sorsolunk ki, melyet a megadott címre postázunk. 2020. októberében – az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretében – a legtöbb jó megoldást beküldött olvasók díjazásban részesülnek.

  • Online meseolvasás

Lelkes könyvtárosaink mesét olvasnak a gyűjteményükben található mesekönyvekből, ezzel is segítve a négy fal között rekedt gyerekek időtöltését.

Mesék minden napra a Csipkefa Gyermekkönyvtárból Farkas Fruzsinával: 
https://www.facebook.com/pg/csipkefa.gyermekkonyvtar/videos/?ref=page_internal
Népmesék a könyvtáron túlról Kissné Heinrich Szilviával: 
https://www.facebook.com/pg/kertvarosifiok/videos/?ref=page_internal
Papírszínház mesék Jancsik Patriciával: 
https://www.facebook.com/pg/pinokkio.gyermekkonyvtar/videos/?ref=page_internal

10 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuját a Tudásközpont. Ennek apropójából kicsit visszatekintünk az időben, és minden héten szombaton 18.00 órakor megosztunk egy korábbi, a Csorba Győző Könyvtár által szervezett író-olvasó találkozóról készült felvételt facebook oldalunkon. Az eddigi felvételek itt találhatóak >>> 

Tematikus ajánlóink elérhetőek a honlapunkon. Segítségükkel próbáljuk megkönnyíteni az önkéntes karantén elviselését (annak, akinek van lehetősége otthon maradni), és alternatívát kínálunk az elmaradó esti programok helyett. 

Elindult Olvasói szemmel könyvajánló rovatunk is, amelyhez Ön is küldhet szöveges ajánlókat a következő címre: olvasoiszemmel@csgyk.hu

Naprakész információkat, ajánlókat állítunk össze Önöknek a moly.hu-n is. A folyamatos információáramlást tematikus karcok illetve polcok létrehozásával biztosítjuk.

A Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye elkötelezett abban, hogy egyfajta digitális tartalomszolgáltatóként segítse a megyében élőket a virtuális Baranya felépítésében és működtetésében. Ezért ajánljuk a Baranyai DigiTár digitalizált tartalmait mindenkinek, akit érdekelnek a közös múltunk digitális „lenyomatai”. Az adatbázis fejlesztése és frissítése folyamatos: 

VideóTár: https://baranyaidigitar.hu/videotar
FolyóiratTár: https://baranyaidigitar.hu/folyoirattar
Helyismereti Könyvtár: https://baranyaidigitar.hu/helyismerettar
HangTár: https://baranyaidigitar.hu/hangtar
ZeneműTár: https://baranyaidigitar.hu/csgyk-zenei-gyujtemeny
ÉletműTár: https://baranyaidigitar.hu/eletmutar
Baranyai neves személyek adatbázisa: https://baranyaidigitar.hu/neves
Kiadványok/piblikációk: https://baranyaidigitar.hu/esajto
FotóTár: https://baranyaidigitar.hu/fototar

Április 16-ig ingyenesen elérhető az Arcanum Adatbázis Kft. jóvoltából a folyamatosan bővülő tartalmú adatbázis, melyben tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények érhetők el széles választékban. 

A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázisban az Új Dunántúl, a Dunántúli Napló és az Új Dunántúli Napló évfolyamai is olvashatóak. A teljes szövegre kereshető állomány szabadon hozzáférhető. 

Pályázatok, felhívások

KÖRBI MESÉJE - alkotói pályázat internetre hangolva!

  • Gyere online a Könyvtárba!

Figyelmükbe ajánljuk stratégiai partnerünk, a  PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont információit és a zárvatartás idején elérhető szolgáltatásait. Erről bővebben: https://my.lib.pte.hu/gyere-online-a-konyvtarba/

Kérjük, továbbra is figyeljék Facebook oldalunkat és honlapunkat, ahol folyamatosan tájékoztatjuk Önöket az aktuális kulturális hírekről, és olyan irodalmi forrásokról, amelyeket távolról is elérhetnek.